Digitális fogászat 3D nyomtatással

A fogászat és a 3D nyomtatás

Üdvözöllek Benneteket immár másodszor a blogomon! Először szeretnék elnézést kérni, amiért a legelső bejegyzés után ilyen sokat váratott magára a második, de teljesen elmerültem a digitális fogászat és a 3D nyomtatás világában. De szerencsére elérkezett az idő, hogy a digitális 3D-fogászat rejtelmeibe Titeket is beavassalak egy kicsit.

3D nyomtatott fúrósablon fogászati implantációhoz

© stratasys

A fogtechnikusok munkáját nagyjából mindenki ismeri, ők azok, akik elkészítik, megmodellezik a szakember által levett minták alapján a beültetendő új fogakat illetve fogpótlásokat. A fogászati  3D nyomtatási technológia és a 3D szkennelés fejlődésével azonban a hagyományos, kézimintavételen alapuló technológiákat kezdik felváltani a teljesen digitális, számítügéppel vezérelt tervezési, 3D modellezési és gyártási technológiák.

A fogászatban is alkalmaznak CAD/CAM rendszereket, vagyis a fog 3D modelljét digitálisan, egy CAD tervezőszoftverrel vagy egy 3D szkennerrel állítják elő, majd a kész tervet szintén digitális úton, CNC megmunkálás útján (szubtraktív módon) illetvea korszerűbb klinikák esetében már additív módszerrel, nagyfelbontású 3D nyomtatók segítségével is készülhetnek fogászati eszközök.

© 3dprinterhub

A technológia ott még nem tart, hogy fogpótlásokat lehessen közvetlenül 3D nyomtatással előállítani, azonban a titán-implantátumok már jüval nagyobb precizitással és jelentősen rövidebb idő alatt előállíthatóak speciális, fémmel is nyomtatni képes SLS 3D nyomtató készülékekkel. Ezek az eljárások még igen drágák, jóllehet jóval pontosabbak és gyorsabbak a hagyományos technológiáknál, még csak kevesek számára elérhetőek, lévén, hogy több tízmillió forintba kerül a legkisebb ilyen 3D nyomtató.

Volt már valamelyikőtöknek esetleg ilyen jellegű tapasztalata, kezeltek már valakit esetleg egy digitális 3D fogászati klinikán? A fogászati 3D nyomtatás egyre szélesebb körül elterjedésével talán a digitális fogászati kezelések és a 3D fogszkennelés is elérhető lesz a szélesebb tömegek számára is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: